Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej 500,
- 2 łyżeczki soli,
- 120 ml oleju,
- około 400 ml bardzo gorącej wody,
- jajko,
Farsz:
- 2 kg ziemniaków,
- puszka kukurydzy,
- 250 g białego sera,
- 2 bloczki serka topionego,
- vegeta, pieprz,
- 2 cebule,
Łączymy ze sobą mąkę, sól, jajko i olej. Następnie po trochu dodajemy gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć!!! Wyrobione ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy i wykrajamy szklanką kółka.
Z farszem jest już trochę więcej przygotowania 😉 ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę do miski. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Następnie wsypujemy kukurydzę, biały ser i serki topione. Doprawiamy vegetą i pieprzem, wszystko mieszamy.
Ulepione pierogi gotujemy, można je oczywiście na koniec podsmażyć 🙂